Milioanele și interesul politic, care au fost la un PAS de reținerea ministrului Andrei Spînu. Află ce rol a jucat Natalia Gavrilița și „omul care o face funcțională”

“Mâinile păroase” ale “băieților șmecheri” și-au reluat loviturile la adresa ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pe care încearcă să-l acuze de aproape toate relele. Atacurile publice la adresa...

“Mâinile păroase” ale “băieților șmecheri” și-au reluat loviturile la adresa ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pe care încearcă să-l acuze de aproape toate relele. Atacurile publice la adresa lui Andrei Spînu nu sunt motivate doar politic, ci au la bază și multe interese financiare. Aceste interese sunt destul de bine cunoscute, chiar documentate de către instituțiile corespunzătoare. Doar că acestea au, deocamdată, „acoperiș” politic, inclusiv în persoana premierului Natalia Gavrilița, care îl crede “dușman” pe Andrei Spînu. Vom descrie legăturile “băieților șmecheri”, care duc spre Natalia Gavrilița, dar și modul în care se împart milioanele pe la spatele poporului.

Rămânem în domeniul energetic, unde sunt planificate bugete de zeci de milioane de euro pentru următorii ani. Vom începe cu anularea scandaloasă a unui tender pentru reparația și modernizarea blocurilor 2 și 3 ale “Termoelectrica”. Această operațiune este doar un început pentru cei cu “mâini lungi”, mâini pe care vor să le bage tot mai adânc în buzunarul celei mai mari întreprinderi de stat din domeniul energetic. Andrei Spînu le-a refuzat „băieților șmecheri” “oferta generoasă” în schimbul anulării licitației și oferirii contractelor “cui trebuie”. Din acest motiv, imediat a fost pus în aplicare planul secund, de atac masiv asupra ministrului Spînu.

În lunile februarie-martie, băiatul șmecher Victor Slivinschi, directorul companiei “Turboenergy Power”, un apropiat al regimului oligarhic al lui Plahotniuc, a avut mai multe întâlniri oficiale și ascunse cu diferiți demnitari de la Chișinău. Unele discuții au fost purtate chiar în clădirea Parlamentului, altele, prin diverse localuri de agrement cu camere mai ascunse. Slivinschi a tot încercat să convingă factorii de decizie că el reprezintă “companii româno-americane și europene”, care “trebuie să crească prezența și influența în sectorul strategic, energetic al Moldovei”. La aceste întâlniri, Victor Slivinschi nu povestea deloc despre relațiile sale cu diferiți producători din Rusia, făcând trimitere doar la nume sonore din Occident. Majoritatea dintre cei cu care s-a întâlnit, nu au rămas deloc impresionați de “argumentele” lui Slivinschi, dar unii au găsit “limbă comună”, care se monetizează în bani.

La sfârșitul lunii martie, au fost documentate (imaginile video sunt la instituțiile statului) mai multe întâlniri ale lui Victor Slivinschi cu Sergiu Cușnir, membru al Corpului de Control al prim-ministrului, despre care se vorbește că ar fi “om apropiat de sufletul” Nataliei Gavrilița, respectiv cu influență mare asupra deciziilor premierului.

La “Eli-Pili”, un local din centrul orașului, într-o încăpere mai dosită, Slivinschi și Cușnir au pus la cale planul cum să-l lovească pe Andrei Spînu, care a refuzat “oferta generoasă” și a refuzat să anuleze o licitație a Băncii Mondiale. În plan figura materiale denigratoare în presă cu scurgerea selectivă a unor materiale de la CNA și MAI, emisiuni TV, declarații ale unor politicieni “de opoziție”, opinia unor experți independenți etc.

Inclusiv prin intermediul lui Cușnir, fost angajat al CNA, s-au obținut mai multe informații din diverse dosare și note informative, care au ajuns la televiziunea cu care Slivinschi avea deja înțelegere să arunce “bomba”. Nu le-a mers însă cu experții, care au refuzat propunerea lui Slivinschi de a se implica în acest război, înțelegând foarte bine esența acestuia. În schimb, a acceptat să o facă Alexandr Slusari, fost deputat, care, ulterior, l-a atras în această campanie anti-Spînu și pe proaspăt alesul președinte al PPDA, Dinu Plângău. Se vorbește că acea campanie împotriva ministrului Spînu a avut un buget de circa 15 de mii de euro.

Deși președintele țării, Maia Sandu declară clar pe 4 aprilie (atenție la data, e important), că nu există alte companii care ar veni să repare integral două blocuri ale “Termoelectrica” decât cea care a produs aceste turbine încă în anii 70 ai secolului trecut și acum a participat în consorțiu la licitație, și că există riscul ca cele două blocuri să nu fie funcționale la iarnă dacă nu se repară, peste doar câteva zile situația se schimbă radical. Ce s-a întâmplat?

După ce au ridicat în presă un scandal enorm în care-l acuzau pe Andrei Spînu că dă câștig de cauză unei companii rusești, contribuind astfel la finanțarea agresiunii ruse în Ucraina, a venit și rolul factorului politic, Natalia Gavrilița. Convinsă de “omul care o face funcțională” Sergiu Cușnir, ea a dat indicații Corpului de Control să oprească această licitație. S-a pus la cale o operațiune întreagă, care urma să se încheie chiar cu un dosar penal pe numele lui Andrei Spînu, ca să scape de acest concurent. În acest scop, Natalia Gavrilița și-a făcut aliați la Președinție, anumiți consilieri influenți.

Natalia Gavrilița și “băieții șmecheri” au așteptat semnarea contractului cu câștigătorul licitației pentru modernizarea a două blocuri la “Termoelectrica”, pe 8 aprilie, ca imediat, la doar 2 ore de la aceasta, să declanșeze operațiunea. De la Președinție au cerut “în regim de urgență” să fie adunate toate contractele originale. De adunarea tuturor contractelor a fost responsabilă Cristina Gherasimov, șefa Aparatului Președinției. O implicare direct a avut și Viorelia Lazăr, șefa Corpului de Control al premierului Natalia Gavrilița. În operațiune a fost implicat și Serviciul de Informații și Securitate, care era pregătit să intervină, alături de un grup de procurori, cu percheziții sau rețineri “în caz de necesitate”.

Corpul de Control al premierului, coordonat de facto de Sergiu Cușnir, a avut misiunea să găsească în contracte anumite contradicții, care ar fi servit drept motiv pentru pornirea unui dosar penal și “punerea la respect” a lui Spînu. Verificarea acestora nu a dat nimic, însă acuzațiile la adresa lui Spînu au sunat deja informal, forțându-l să facă anunțul despre reziliere pe data de 11 aprilie. Prima, însă, a anunțat despre intenția de a rezilia acest contract Natalia Gavrilița. Explicațiile ulterioare legate de schimbarea deciziei din cauza atrocităților din orașul ucrainean Bucea au fost doar paravană, pentru că informațiile despre cele întâmplate la Bucea au apărut în data de 31 martie, iar pe 4 aprilie Maia Sandu dădea clar de înțeles că nu există altă soluție decât să fie acceptat câștigătorul licitației. Anunțul despre anulare a venit la aproape două săptămâni de la cele aflate din Bucea și, așa cum am informat în materialul precedent, cele întâmplate în Ucraina nu împiedică acum compania “Turboenergy Power” să aducă utilaj din Rusia pentru “Termoelectrica”.

Interesele “băieților șmecheri” sunt promovate acum la “Termoelectrica” de Igor Bzovîi, director Administrativ. Igor Bzovîi a fost coleg cu Sergiu Cușnir la CNA și acum sunt cei care gestionează fluxurile financiare ale celei mai mari întreprinderi din energetică. Aceste legături îi fac pe “băieții șmecheri” să se laude că sunt la un pas să mai câștige o licitație la “Termoelectrica”, în valoare de 7 milioane de lei. Acest fapt nemulțumește o bună parte din agnații de la întreprindere, care știu bine câte probleme le rămân lor de rezolvat după contractele realizate de “Turboenergy Power”. Nu în zădar această companie a figurat în lista neagră a întreprinderii, însă banii “rezolvă orice problemă”. Oare președintele țării Maia Sandu știe bine cum se fac bani pe la spatele ei de către “băieți șmecheri”?

Vom reveni și cu alte informații explozive.

Mai citiți și: Tunul de milioane de la “Termoelectrica” sau cum “băieții șmecheri” din compania “româno-americană” Turboenergy Power “finanțează agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei” 

In this article