Victor și Viorel Țopa au început „Furtul Secolului”

Controversații afaceriști , Victor și Viorel Țopa, care au părăsit Moldova în încercarea de a scăpa de urmărirea penală, au fost implicați în tranzacții frauduloase din BEM...

Controversații afaceriști , Victor și Viorel Țopa, care au părăsit Moldova în încercarea de a scăpa de urmărirea penală, au fost implicați în tranzacții frauduloase din BEM la sfârșitul anilor ’90.

Acest lucru este relatat în filmul documentar “Cazul BEM. Cine este vinovatul?”, difuzat pe canalul TV-21

Autorii filmului au atras atenția publicului asupra faptului că în 1999, în funcția de președinte al băncii a fost aleasă o persoană apropiată directorului departamentului de privatizare de atunci, Vlad Filat, omul de afaceri Viorel Țopa. În acea perioadă, BEM de nenumărate ori era implicată în scandaluri picante. Mai mult, autorii filmului prezintă una dintre schemele frauduloase cu mijlaocele financiare de la BEM din acea perioadă. Vorbim despre tentativa lui Viorel și Victor Țopa de a achiziționa compania aeriană de stat Air Moldova pe banii BEM.

Schema a funcționat astfel: BEM, condusă de Viorel Țopa, a oferit un credit în valoare de un million de dolari unei companii, afiliate partenerului șitizului său, Victor Țopa,  care a participat la achiziționarea a jumătate din acțiunile companiei aeriene de stat,. Banii au fost oferiți sub garanția unui depozit de… 400 mii de dolari. Cu toate acestea, nimeni nu  avea de gând să returneze acești bani, nici măcar o jumătate din această sumă. Ideea a fost următoarea. Victor Țopa cumpără o cotă parte a companiei aeriene de stat pentru un milion de la Banca de Economii. După aceea, Țopa permite unei companii offshore să ia depozitul.

Acestă schemă de un tupeu nemaivăzut nu a fost dusă până la capăt numai din cauza schimbărilor politice în țară.

Viorel Țopa a fost președinte al băncii până în 2001. Ca rezultat, împotriva lui a fost pornită o cauză penală. În ianuarie 2012, Judecătoria sectorului Buiucani l-a găsit vinovat și l-a condamnat la 8 ani de închisoare. Instanța a admis, de asemenea, acțiunea civilă a BEM, prin colectarea de la Viorel Țopa a prejudiciului cauzat băncii în valoare de patru sute de mii de dolari.

Victor și Viorel Țopa, au fugit din țară și se consideră „refugiați politici”.

 

In this article

Join the Conversation