Tradiţii păstrate cu sfinţenie la Măgdăceşti

În prima zi de Crăciun au sărbătorit în familii, iar în a doua zi au ales să se bucure de Naşterea Domnului împreună cu toată comunitatea.  Locuitorii din...

În prima zi de Crăciun au sărbătorit în familii, iar în a doua zi au ales să se bucure de Naşterea Domnului împreună cu toată comunitatea.  Locuitorii din Măgdăceşti, raionul Criuleni, s-au adunat în centrul satului, unde au aprins un foc de tabără, au cântat colinde şi s-au delectat cu vin fiert.

Evenimentul este o veche tradiţie în localitatea lor: 

„De ani de zile se petrece la noi sărbătoarea. E bine, frumos, tradiţia se prelungeşte, lumea se veseleşte în fiecare an”.

„La noi de mulţi ani a doua zi de Crăciun se adună oamenii din sat la sărbătoare. Noi prezentăm cântece, urăturii. Se face rug, se face izvar”.

„Astăzi este coborârea Maicii Domnului pe pământ şi noi sărbătorim această sărbătoare”.

Oamenii s-au adunat în jurul focului pentru a se încălzi, dar şi pentru a schimba o vorbă. Nelipsit de la sărbătoare a fost şi Moş Crăciun, care a împărţit daruri celor mici.

Primarul localităţii afirmă că îşi doreşte, în acest fel, să păstreze obiceiurile moştenite din strămoşi.

„Acest eveniment este de o mare importanţă pentru sătenii noştri. Păstrăm tradiţiile strămoşilor noştri de a sărbătorii Crăciunul în centrul satului cu toţi oamenii”, a declarat Liuba Cojocaru, primarul satului Măgdăceşti.

In this article

Join the Conversation