Moldova și-a dublat exportul de băuturi alcoolice în Rusia

În anul curent Republica Moldova a dublat exportul de băuturi alcoolice în Rusia, urcînd pe locul doi după Belarus, după volumul achizițiilor de vinuri și coniacuri moldovenești...

În anul curent Republica Moldova a dublat exportul de băuturi alcoolice în Rusia, urcînd pe locul doi după Belarus, după volumul achizițiilor de vinuri și coniacuri moldovenești în I trimestru al anului 2017 printre toate țările.
Totodată, în ansamblu, țările CSI continuă să fie principala piață de desfacere a alcoolului din Moldova. Acest fapt rezultă din datele Balanței de plăți a țării în ianuarie-martie curent, publicate de Banca Națională a Moldovei.

Potrivit acestor date, cel mai mare consumator de vinuri și coniacuri moldovenești continuă să fie Belarusul, unde țara noastră a exportat în I trimestru 2017 produse în valoare de 7,68 milioane de dolari, cifră cu 17,8 la sută mai mare decît cea din perioada similară a anului trecut.

Pe locul doi după volumul achizițiilor de băuturi alcoolice moldovenești se situează Rusia, unde exportul de produse alcoolice a crescut aproape de două ori – de la 1,63 milioane de dolari în I trimestru 2016 pînă la 3,18 milioane de dolari în I trimestru 2017.

Pe locul III și IV după volumul achizițiilor de băuturi alcoolice din Moldova în ianuarie-martie curent s-au poziționat România și Polonia cu 2,83 milioane de dolari (+72,6 la sută față de perioada similară a anului 2016) și 2,77 milioane de dolari (+10,8 la sută) în I trimestru al anului 2017.

Pe locul V în ratingul țărilor s-a situat Ucraina, unde livrările de băuturi alcoolice moldovenești în ianuarie-martie curent s-au diminuat de peste 2,1 ori, alcătuind în I trimestru al anului 2017 circa 2,49 milioane de dolari față de 5,38 milioane de dolari înregistrate acum un an.

În ansamblu, exportul de produse alcoolice moldovenești în țările CSI, în I trimestru al anului 2017, față de perioada similară a anului 2016, s-a majorat cu 1,9 la sută – pînă la 14,68 milioane de dolari. Totodată, CSI continuă să fie principala piață de desfacere a alcoolului moldovenesc. Țărilor Comunității le-au revenit 39,2 la sută din volumul total al exportului de produse alcoolice, potrivit rezultatelor I trimestrului al anului 2017, față de 45,3 la sută înregistrate în I trimestru al anului 2016.

In this article

Join the Conversation