Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

Persoanele diagnosticate cu depresie și Alzheimer vor beneficia în premieră de medicamente compensate, notează BreakingNews. De asemenea, parțial va fi acoperit și costul unui medicament indicat bolnavilor...

Persoanele diagnosticate cu depresie și Alzheimer vor beneficia în premieră de medicamente compensate, notează BreakingNews. De asemenea, parțial va fi acoperit și costul unui medicament indicat bolnavilor oncologici, pentru atenuarea durerii. Preparatele pentru aceste categorii de pacienți au fost adăugate în lista medicamentelor compensate.

Ministerul Sănătății a inclus în lista medicamentelor compensate 12 denumiri internaționale comune. Dintre acestea 5 preparate au fost înlocuite cu alte 5 existente în lista veche, iar 7 au fost adăugate.

Preparatele substituite au efecte terapeutice mai bune sau sînt inovatoare. De exemplu, medicamentul Cetirizinum, prescris anterior pentru infecți respiratorii acute, a fost înlocuit cu Ibuprofen. Preparatul pentru dureri lombare Tolperisonum a fost substituit cu Tizanidinum, iar medicamentul Dexketoprofenum a fost indicat pentru controlul durerii la maladiile oncologice.

Dintre aceste 12 denumiri internaționale comune noi de medicamente, trei vor fi eliberate gratuit pacienților. Este vorba despre preparatele utilizate în terapia fibrozei chistice, epidermolizei buloase și infecțiilor respiratorii acute la copii.

Șapte preparate indicate pentru tratamentul maladiilor neurologice, gastrologice și controlul durerii la pacienții oncologici au fost compensate în proporție de 70 la sută.

Totodată, două medicamente recomandate pentru tratamentul depresiei și maladiei Alzheimer au fost compensate în proporție de 30 la sută.

Peste 522 de milioane de lei au fost planificați pentru tratamentele compensate în anul 2017. Pînă în prezent 46 la sută din această sumă a fost valorificată.

In this article

Join the Conversation

2 comments

  1. Victor Titomir       Răspunde

    a prins Guvernul la bani de majorează lista medicamentelor compensate

  2. Victor       Răspunde

    Nu m-am așteptat ca această guvernare să vină cu atîtea soluții și realizări pentru cetățeni, pensii și salarii majorate, indemnizația la naștere majorată, medicamente ieftine cu pînă la 40%, extinderea medicamentelor compensate deja a 3 oară.