Guvernul cere opinia Curții Constituționale în privința acțiunilor legale de combatere a blocajelor din partea președintelui

Ședința specială la Guvern, înaintea plecării premierului la New York. Executivul a decis sa ceară opinia Curții Constituționale în privința blocajului din partea președintelui Dodon în...

Ședința specială la Guvern, înaintea plecării premierului la New York. Executivul a decis sa ceară opinia Curții Constituționale în privința blocajului din partea președintelui Dodon în numirea ministrului apărării. Serviciul de presă al Guvernului precizează că magistrații Curtiit Constituționale s-a expus parțial asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue. Astfel, Hotărârea Curții Constituționale din 23 martie 1999 specifică foarte clar că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către președintele Republicii Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie și nu depinde de voința președintelui țării. Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.
Totodată, Curtea a concluzionat că președintele Republicii Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia.

Amintim că disensiunile dintre Guvern și Parlament, pe de o parte, și Președinție, pe de altă parte, a luat amploare după ce șeful statului a respins candidatul propus de Executiv pentru funcția de ministru al Apărării, Eugen Sturza, desemnat de doua ori.

In this article

Join the Conversation

2 comments

  1. Realist       Răspunde

    CC nu are vreo idee cum de demis pe Dodon!?

  2. Andrian       Răspunde

    Astfel de intrebari se rezolva doar prin CC, pentru ca Dodon isi mai uita atributiile din cand in cand. Pentru el PR ii cel mai important.