Femeile vor primi salarii egale cu a barbaților

În Islanda femeile nu pot fi plătite mai puțin decât bărbații și asta este lege. De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare legea egalității salariale dintre...

În Islanda femeile nu pot fi plătite mai puțin decât bărbații și asta este lege. De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare legea egalității salariale dintre bărbați și femei pentru aceeași muncă prestată. Astfel, toate firmele care au mai mult de 25 de angajaţi sunt obligate să demonstreze că asigură acelaşi salariu pentru aceeaşi muncă executată indiferent de sex, etnie, orientare sexuală sau naţionalitate.

Legea a intrat în vigoare în prima zi a noului an și a fost aprobată anul trecut pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii. Legislația a fost susținută de guvernul de coaliție de centru-dreapta al Islandei, precum și de opoziția din parlamentul țării, unde aproape 50% dintre membri sunt femei.

În conformitate cu legislația, companiile și agențiile guvernamentale cu mai mult de 25 de angajați sunt obligate să obțină certificarea guvernului pentru politicile lor de remunerare egală. Cei care nu demonstrează acest lucru vor fi sancționați.

Prevederea este valabilă atât pentru angajatorii privaţi, cât şi pentru cei de stat. Cu o populaţie de 330 de mii de locuitori, Islanda vrea ca, în următorii patru ani, să elimine în totalitate diferenţele de salarizare între femei şi bărbaţi.

La nivel mondial, experţii estimează, însă, ca sunt necesari cel puţin 100 de ani pentru ca această diferenţă de salarizare dintre femei şi bărbaţi să fie eliminată.

In this article

Join the Conversation