Femeile trebuie să fie promovate mai intens în politică, pentru că sunt mai responsabile, iar aceste calităţi le ajută în calea spre succes

Femeile trebuie să fie promovate mai intens în politică, pentru că sunt mai responsabile, iar aceste calităţi le ajută în calea spre succes. De această părere sunt...

Femeile trebuie să fie promovate mai intens în politică, pentru că sunt mai responsabile, iar aceste calităţi le ajută în calea spre succes. De această părere sunt invitaţii emisiunii Replica, difuzată aseară la Prime. Experţii afirmă că meritocraţia trebuie să fie criteriul de bază pentru promovarea reprezentantelor sexului frumos în funcţii de conducere.

„Ele sunt foarte pregătite si sunt foarte multe femei pregătite ca să vină în politică. Este cu totul altă abordare. Femeia în multe situații știe să ia o decizie mult mai rapid, este mult mai hotărâtă în unele situații și abordează nu după ar menționa alții că abordează emoțional. Combină emoționalul cu profesionalul și găsește soluția cea mai bună”, a spus președintele raionului Rezina, Eleonora Graur.

„La noi în societate este așa o percepție că bărbatul trebuie să câștige mai mult, bărbatul trebuie să aibă un post de lucru mai bun decât femeia. Din cauza că unii bărbați nu pot concura cu femeile care merg în politică, ei încearcă să le stopeze, nu ca să crească pe lângă dânsele”, a menționat sociologul Ian Lisnevschi.

Deputatul şi vicepreşedintele PDM Valentina Stratan afirmă că formaţiunea din care face parte promovează femeile doar în baza calităţilor şi a relizărilor obţinute.

„Nu vin femei întâmplător în listele electorale. Vin femeile care au muncit pe parcursul anilor. Când muncești foarte mulți ani și te afirmi și partidul te promovează pe meritocrație, pentru că președintele nostru când a promovat vicepreședinții ne-a spus că ne-a analizat”, a precizat vicepreşedintele PDM, Valentina Stratan.

Unii experţi afirmă că deputaţii ar trebui să opereze modificări în codul electoral, pentru a asigura paritatea în listele de candidați pentru alegeri.

„Partidele politice pot să plaseze primii 60 de un sex și următorii 40 de alt sex. Aș sfătui ca să fie făcută o modificare, amendarea legii existente, atât codul electoral, cât și legea la partidele politice, astfel ca să fie adăugată sintagma cu poziționarea paritară a candidaților pentru fiecare zece poziții din lista electorală”, a afirmat managerul rețelei Femeile pentru democrație, Erica Zucec.

In this article

Join the Conversation