Circa 150 de persoane cu dizabilități au fost apreciate pentru abilitățile lor

Circa 150 de persoane cu dizabilități, din 25 de instituții rezidențiale din țară, și-au demonstrat astăzi,  abilitățile extraordinare de a crea lucrări manuale, de a oferi master-class-uri,...

Circa 150 de persoane cu dizabilități, din 25 de instituții rezidențiale din țară, și-au demonstrat astăzi,  abilitățile extraordinare de a crea lucrări manuale, de a oferi master-class-uri, de a cînta și dansa, în cadrul expoziției cu vânzare a lucrărilor manuale  confecționate de persoanele cu dizabilități.

Evenimentul are drept scop promovarea imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilități și sensibilizarea societății referitor la potențialul acestora și la necesitatea integrării sociale, educaționale și profesionale a lor.

În deschiderea evenimentului, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat că persoanele cu dizabilități trebuie să fie parte a societății, iar astfel de acțiuni sunt foarte importante atât pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentru întreaga societate, deoarece  contribuie la sensibilizarea societății asupra valorii persoanelor cu dizabilități.

„Cu fiecare an, mă conving tot mai mult că reușim să spargem stereotipurile, că societatea noastră a devenit mai tolerantă, că acțiunile noastre nu sunt în zadar și persoanele cu dizabilități, încet dar sigur, devin parte a societății”, a subliniat dna ministru.

„Această expoziție este o ocazie în plus de a ne impune o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea tuturor barierelor în contextul implicării lor în diverse sfere de activitate. Este imperativ să întreprindem toate măsurile necesare pentru a schimba modul de abordare a acestei probleme”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

În cadrul expoziției, vizitatorii au avut ocazia să admire și să achiziționeze lucrări manuale croșetate, brodate, sculptate, artizanat, cioplite în lemn și chiar de cofetărie. Persoanele cu dizabilități au oferit vizitatorilor master-class-uri privind modul de confecționare a acestor lucrări, au făcut poze, au interacționat și au discutat. Un moment deosebit al acestei expoziții a fost numerele artistice prezentate de persoanele cu dizabilități, aceștia au dansat, cîntat, demonstrând încă o dată talentul lor.

Pentru merite deosebite, talent și ambiția de care dau dovadă, dar și pentru creațiile lor, aceștia au fost premiați cu diplome de onoare și premii.

Evenimentul este la a VI-a ediție și a fost organizat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu susținerea Ambasadei Austriei în Republica Moldova, Asociației Lumos Moldova, Agenției Elvețiene pentru dezvoltare, Proiectului Mensana și partenerului media mama.md.

In this article

Join the Conversation