Capitalul rusesc din economia Moldovei s-a evaporat!

La finele trimestrului trei al anului 2017, lider după stocul investițiilor directe, capital propriu acumulat era Olanda, urmată de Spania, în timp ce Rusia, care până în...

La finele trimestrului trei al anului 2017, lider după stocul investițiilor directe, capital propriu acumulat era Olanda, urmată de Spania, în timp ce Rusia, care până în 2016 era principalul investitor se află abia pe locul șase.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei stocul total de pasive sub formă de investiții directe acumulat la sfârșitul trimestrului III 2017 a fost evaluat la 3.574,34 milioane de dolari (în creștere cu 17,7% sau cu 536,83 milioane dolari, faţă de nivelul de la finele anului 2016.

Olanda şi Spania – principalii investitori 

Schimbări esențiale se atestă și la categoria „Stocul investițiilor directe, capital propriu acumulat” (stocuri calculate conform valorii de bilanț, distribuția pe țări în baza investitorului nemijlocit), unde lider a ajuns Olanda, depășind cu puţin Spania.

Urmează Franţa, Cipru, România şi abia pe locul şase se găseşte Rusia.

Căderea de pe locul 1 din top, unde Rusia s-a aflat aproape două decenii,  se datorează schimbării metodologiei de calcul a investiţiilor străine, stocurile fiind calculate conform valorii de bilanț.

Raportul BNM mai relevă la că la stocul investiţiilor directe în sectorul bancar lider rămâne Italia, urmată de Cipru, Franţa, România, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Irak şi SUA.

Principalele activități economice care au beneficiat de investiţii străine (conform stocului de investiţii directe sub formă de capital propriu) sunt: activitățile financiare și de asigurări (26.5 la sută) și industria prelucrătoare (25.9 la sută) din stocul de investiţii străine directe sub formă de capital propriu.

Alte activităţi care au atras investitori străini au fost comerţul, industria energetică, informațiile și comunicațiile, transportul și depozitarea, tranzacţiile imobiliare.

In this article

Join the Conversation