Autoritățile din Moldova învață cele mai bune practici în combaterea Salmonella, Campylobacter

Autoritățile din domeniul siguranței alimentare și sănătății publice din Moldova continuă să își îmbunătățească capacitatățile în protejarea consumatorilor de pericolele legate de siguranța alimentelor.  În cadrul unui...

Autoritățile din domeniul siguranței alimentare și sănătății publice din Moldova continuă să își îmbunătățească capacitatățile în protejarea consumatorilor de pericolele legate de siguranța alimentelor.  În cadrul unui atelier care are loc astăzi la Chișinău, se pune acccentul pe bacteriile Salmonella și Campylobacter și pe creșterea rezistenței acestor bacterii la medicamente – în unele alimente și la om.

După cum informează BreakingNews, atelierul este organizat de FAO – în strânsă colaborare cu Centrul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Moldova. Participanții la atelier sunt șefii de centre de sănătate publică la nivel național și raional, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Sănătății, Universității de Stat de Medicină și Farmacie și Centrului Republican de Diagnostică Veterinară. Adjunctul reprezentantului FAO în  Moldova, Tudor Robu s-a adresat participanților în deschiderea atelierului.

Atelierul are loc în cadrul unui proiect de doi ani conceptualizat, finanțat și implementat cu suportul tehnic și operațional al FAO. Obiectivele majore ale proiectului sunt protejarea pieței interne a alimentelor și sporirea capacității Republicii Moldova de a exporta alimente pe piețele internaționale de importanță strategică. Proiectul urmează să se încheie la sfârșitul lunii martie 2018, beneficiarii acestuia fiind consumatorii, decidenții politicilor publice, autoritățile naționale competente, producătorii, procesatorii și întreprinderile din sectorul alimentar.

„Valoarea acestui atelier constă mai ales în sensibilizarea publicului asupra conceptului „One Health” (Sănătate Integrată), care reamintește că sănătatea publică umană și veterinară este, în multe cazuri, interconectată”, a declarat Eleonora Dupouy, secretarul FAO pentru siguranța alimentelor și nutriție.

„Un accent deosebit al atelierului este creșterea gradului de conștientizare cu privire la rezistența antimicrobiană”, a adăugat ea. „Rezistența antimicrobiană ar trebui abordată atât din perspectiva sănătății publice, cât și din perspectiva lanțului alimentar, capacitățile naționale de detectare analitică având o importanță considerabilă”.

Pe lângă actualizările privind problema rezistenței la antimicrobiene, atelierul oferă și o oportunitate de dezvoltare a capacităților, deoarece specialiști naționali de vârf vor discuta protocoalele internaționale validate precum și provocările în detectarea și monitorizarea bacteriilor Salmonella și Campylobacter – doi agenți patogeni care sunt printre principalele cauze ale bolilor alimentare. Experții vor explica modul de izolare, identificare și interpretare a rezultatelor în laboratoarele de siguranță alimentară din Moldova.

„Ne așteptăm ca acest atelier va avea, de asemenea, un impact asupra reglementării în domeniul rezistentei antimicrobiene”, a spus Dupouy.

Atelierul de astăzi încurajează participanții să utilizeze recomandările Codex Alimentarius pentru controlul Campylobacter și Salmonella în carnea de pui. Se discută, de asemenea, Strategia Națională privind Rezistența Antimicrobiană, inclusiv rolurile și responsabilitățile în implementarea strategiei.

In this article

Join the Conversation