Andrian Candu: Republica Moldova a început să genereze securitate regională, nu doar să consume

Rezultatele Summitului Parteneriatului Estic și ale discuțiilor de la Viena în formatul ”5+2” nu ar trebui privite ca acțiuni deosebite, ci ca unele ordinare prin care Republica...

Rezultatele Summitului Parteneriatului Estic și ale discuțiilor de la Viena în formatul ”5+2” nu ar trebui privite ca acțiuni deosebite, ci ca unele ordinare prin care Republica Moldova generează securitate regională, nu doar o consumă. Declarațiile au fost făcute de Președintele Parlamentului Andrian Candu la Forumul anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

”Protocoalele semnate la Viena privind procesul de reglementare transnistreană nu înseamnă că reintegrarea va avea loc astăzi, mâine sau la anul viitor. Rezultatele discuțiilor de la Viena înseamnă lipsa unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a menționat că autoritățile vor continua să avanseze pe calea recuperării încrederii și soluționării problemelor oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Andrian Candu a precizat că treptat încrederea este recuperată, iar cetățenii conștientizează că viitorul Republicii Moldova este în UE, fapt demonstrat și de sondajele sociologice.

”Relațiile dintre Republica Moldova și UE trebuie construite în bază de încredere, rezultate obținute și pragmatism. Integrarea în UE este agenda internă a Republicii Moldova, iar cea mai mare provocare astăzi pe agenda internă este lipsa resurselor umane de calitate, cu expertiza necesară, pentru a implementa calitativ și rapid prevederile Acordului de Asociere și cel de liber schimb”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Forumul anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova, aflat la a V-a ediție, a pus în discuție progresele înregistrate în implementarea Acordului de Asociere cu UE. Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Politica Externă, Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

In this article

Join the Conversation

2 comments

  1. Ina       Răspunde

    Este un pas important ca cei din UE sa aiba mai multa incredere in Republica Moldova. Deci, mai vedem daca merge sau nu.

  2. Anonymous       Răspunde

    cei aia securitate regională?