Anatol Şalaru depune o plângere penală împotriva lui Igor Dodon

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, a anunţat astăzi că va depune plângere penală împotriva lui Igor Dodon pentru acțiuni care vizează subminarea sistemului de apărare național....

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, a anunţat astăzi că va depune plângere penală împotriva lui Igor Dodon pentru acțiuni care vizează subminarea sistemului de apărare național. Potrivit lui, din cauza acțiunilor lui Igor Dodon, SUA ar fi sistat finanțarea Armatei Naționale acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină).

„Acțiunile lui Igor Dodon îndreptate împotriva sistemului național de apărare încep să-și facă efectul. SUA au sistat finanțarea Armatei Naționale acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină). Astfel, Armata Națională a Republicii Moldova pierde 12,7 milioane de dolari, bani destinați reformării și modernizării armatei. Motivul pentru care partenerii americani au suspendat finanțarea este refuzul autorităților moldovenești de a permite participarea soldaților Armatei Naționale la aplicațiile și exercițiile militare regionale. Cei 12,7 milioane de dolari care veneau anual în Republica Moldova sub diferite forme erau o gură de oxigen pentru Armata Națională al cărui buget este unul extrem de limitat.

La fel de vinovat pentru sistarea finanțării este și viceministrul Gheorghe Galbura, omul lui Mihai Ghimpu, care, din dorința de a fi confirmat ca ministru al apărării de către Dodon, nu a trimis militarii la aplicațiile regionale. Trimiterea militarilor moldoveni la aplicațiile regionale se putea face fără a solicita avizul lui Igor Dodon pentru că programul acestor participări fusese avizat de mine și președintele Nicolae Timofti încă de la finalul anului 2016, tocmai pentru a nu-i permite lui Dodon să blocheze aceste participări.

Anunț pe această cale că voi depune plângere penală împotriva lui Igor Dodon pentru acțiuni care vizează subminarea sistemului de apărare națională a Republicii Moldova” scrie fostul ministru.

In this article

Join the Conversation